Back
BsAs-Mariekes list (update may 2009)
Aankomst op het vliegveld
Op het vliegveld (ca. 35 km. van de stad) staan stands van taxi- en busmaatschappijen waar je vervoer naar het centrum kunt regelen. Met een taxi van het bedrijf 'Tienda Leon' kost de rit ca. 74 peso. De trip duurt ca. 30 minuten en ze zetten je voor het hotel af. Goedkoper (26 peso) is met een bus van Tienda Leon. Je wordt afgezet bij de wijk Retiro en ze brengen je van daaruit in een klein busje naar je hotel (zie ook www.tiendaleon.com.ar). Retour: vraag in je hotel of men een (goedkope) taxi voor je kan reserveren (ca. 50-65 peso is normaal) of weer via Tienda Leon.
Houdt rekening met de luchthavenbelasting die je na het inchecken nog moet afdragen (ca. 55,- peso per persoon).

Overnachten
Veel accommodaties te vinden op www.stayinbuenosaires.com.ar, bv. Gran Hotel Vedra: Av. de Mayo 1350. 2pers-kamers vanaf 20,- euro. Aardige rustige appartementen via www.rent-inbuenosaires.com.ar w.o. een klein schoon appartement in het midden van de stad, 380,- euro voor 3 weken via Adriana Perillo.
Check ook eens www.milongahostel.com.ar , www.gardenhouseba.com.ar, www.argentinahomes.com,
www.hotelvictoriatango.com.ar.
Leuk: El Sol de San Telmo: 'a fine budget guesthouse in an old and faded, but charming house', zie www.elsoldesantelmo.com, www.artfactoryba.com.ar, nieuw tangohostel op Peru 708 (San Telmo): www.ayresportenos.com.ar
Palermo: Charcas y Billingursth, een mooi en licht appartement op de 9de etage met prachtig uitzicht over trendy Buenos Aires,E-mail: andreauch@gmail.com /Mobile 15 4420 8251 (from abroad 15 9 11 4420 8251)
2-kamer appartement met balkon in het centrum van de stad: Saavedra 430, contact-info via www.marcelocostas.com (250,- euro voor 2 weken (prijs 2-09)) via Marcelo Costas (spreekt Nederlands).
Temporary rentals in Argentina: www.yes-apartments.com

Vervoer
Taxi: er rijden er legio en zijn goedkoop. Neem altijd wisselgeld mee want dat hebben ze vaak niet. Beetje fooi = normaal maar niet per se nodig. Taxistas knopen gewoonlijk een praatje met je aan, zoals bijna alle porteños (‘haven mensen’, de bewoners van BsAs) gewend zijn te doen. Rond spitsuur (tussen 5 en 7) is een taxirit af te raden, er is dan geen doorkomen aan. Met rijdt sowieso vaak wat chaotisch en zwalkt rustig aan van links naar rechts over de rijbaan om andere auto’s te passeren.
Metro (subte): goed werkend eenvoudig snel en goedkoop systeem, na 22.25 uur gesloten.
Bus (collectivo): rijden er heel veel van (140 lijnen), ook ‘s nachts, maar het bussysteem is wat ingewikkeld, wel erg goedkoop (0.80 cent per rit, te betalen bij de machine in de bus).
Zin om te fietsen? Kijk dan wel uit in de grote straten, want de taxi’s rijden iedereen ondersteboven. Fietsen zijn te huur in San Telmo vlakbij Defensa, zie www.labicicletanaranja.com.ar. Ze hebben er ook aardige info- en routeboekjes. Parkeren van je fiets kan in een autoparkeergarage.
Trein: voor lange trips buiten de stad is gebruik van de trein af te raden vanwege de slechte kwaliteit (een trip naar Tigre van 1 uur is wel leuk met de trein). Busreizen zijn doorgaans veel comfortabeler.

Tourist info adressen in de stad: Defensa 1250 (wijk San Telmo) of Santa Fé 883 (wijk Retiro). Web: www.cityofbuenosaires.com (ook hotels ed.) of www.tangol.com
Nederlandse Ambassade: Olga Cosenttini 831-3 (Puerto Madero), t.4338 0050
Politie: 101 of 4370 5911
Vlucht-info: 5480 6111
Vaccinatie is niet nodig naar BsAs, check wel of je iets nodig hebt als je binnenlands ver gaat reizen.
Dentist urgentie: Servicio de Urgencias: 4964. Privé tandarts Engels sprekend: dr. J. Zysmilich: Salguero 1108-I (Palermo Viejo) tel. 4865 2322.
Ziekenhuis: Marcelo T. de Alvear 1573 (4812 0048/49), ook Engels sprekend en goed uitgerust.
Sprekende klok op tel. 113
Telefoon service op tel. 112
Een mobiele telefoon huren is goedkoper dan er een meenemen. Kijk op www.phonerental.com.ar (S. Martin 948-III).
Overal in de stad vind je internet-en telefoonwinkels. De @ vindt je door ALT-64 want het teken staat niet op de meeste toetsenborden.

Taal
Spaans: castellano, met dialect: de Spaanse lj wordt bij voorbeeld gewoonweg als sj uitgesproken. De tango heeft een eigen taal, het Lunfardo, straat- en poezietaal, vooral gebruikt in liedteksten, slechts enkele woorden ook in de dagelijkse omgangstaal.

De stad: Geschiedenis
Buenos Aires (‘goede winden’, in eerste instantie genaamd Santa María del Buen Aire) ligt aan de monding van de Rio de la Plata (zilverrivier) en wordt met recht de enige Europese hoofdstad van Zuid-Amerika genoemd. Met 2,8 miljoen inwoners is het de grootste stad van het land en de grootste Spaanstalige stad ter wereld. In de hele provincie van Buenos Aires leven zo’n 12 miljoen mensen.

Argentinië is een jong land, het werd in 1536 gesticht, en in 1816 onafhankelijk gemaakt van Spanje. Hierna werd immigratie vanuit vooral Europa gestimuleerd en rond 1900 was de stad een smeltkroes van culturen. Veel hoopvol gestemde gelukszoekers kwamen echter na aankomst in grote huurkazernes terecht en leefden opeengepakt in erbarmelijker omstandigheden dan ze thuis gewend waren. De meeste Argentijnen kunnen je precies vertellen waar hun Europese voorouders vandaan komen. Ook de achternamen verwijzen naar hun herkomst uit het 'oude continent'. De muziek reisde met de volksverhuizingen mee. Hèt instrument van de tango, de bandoneon, werd ingevoerd door Duitse immigranten, in arme sloppenwijken als muzikaal amusement populair, en gaandeweg gevormd tot wat het nu is: een instrument dat de toonomvang van een piano benadert.
De ontwikkelingen in het land verliepen in een razend tempo en rond 1920 ging het Argentinië economisch geweldig voor de wind. Het was dè stad voor mode en cultuur, had vele theaters en een bruisend uitgaansleven. Het land behoorde in die tijd tot de tien welvarendste landen van de wereld en zijn schitterende hoofdstad lokte nog steeds grote aantallen mensen uit Europa.

Grote economische en politieke tegenslagen na de Tweede Wereldoorlog beroofde Buenos Aires echter compleet van haar rol als rijke stad van beloften. De tegenstellingen tussen de welvarende noordelijke stadswijken en het bitterarme zuiden werden overgroot. Tijdens de vuile oorlog geleid door generaal Videla zijn er in het land tussen 1976 en 1982 naar schatting 30.000 mensen verdwenen en op gruwelijke wijze vermoord. Bij de serie regeringen die volgde was corruptie aan de orde van de dag en pas in de jaren ‘90 kreeg president Menem de inflatie enigszins onder controle. Een kwart van de bevolking leeft echter nog steeds onder de armoedegrens. De laatste crisis van enkele jaren geleden is ook in het straatbeeld van Buenos Aires nog zichtbaar: talrijke bedelaars bivakkeren ’s avonds in portieken, zeulende cartoneros leven van de verkoop van oud papier verzameld uit vuilniszakken en bedelende kinderen rennen door straten en metrostations.

Langzamerhand herwint de stad echter weer haar status als levendige metropool van een vooruitstrevend land. Er worden weer gebouwen en wegen opgeknapt en het culturele leven bruist. De stad heeft smaakvolle panden aan brede straten, grote parken met monumentale beelden, talloze winkels, cafés, boekhandels en boetieken.
Indeling

De stad is opgedeeld in een overzichtelijk grid van straten. Men hanteert meestal niet straatnamen met nummer maar de kruisingen van straten: Hotel Victoria zit bij voorbeeld op de hoek van Cochabamba en Chile. Elk blok is 100 meter lang, en adresnummers zijn gebaseerd op de afstand van het betreffende gebouw tot de hoek (Calle Florida nr. 180 is bij voorbeeld 80 meter van de hoek, en 100 meter, of 1 blok, van Calle Florida nr. 80).
Er zijn een paar straten die dit grid diagonaalsgewijs doorsnijden, en heten voor het gemak dan ook Diagonales. Avenidas zijn tweerichtingswegen, calles (‘straten’) zijn over het algemeen eenrichtingsverkeer. Straten en avenues die van noord naar zuid gaan veranderen van naam op Avenida Rivadavía (die van oost naar west loopt).

Het klimaat in Buenos Aires is vrij zacht. De seizoenen zijn exact tegenovergesteld aan die in Nederland. Wanneer het hier winter is, is het daar zomer. De winters (juli-september) zijn vrij koud en regenachtig, maar de temperatuur zakt nooit onder 0. De zomers (december-maart) zijn behoorlijk heet. De lente (september-december) en herfst (april-juni) zijn met hun milde temperatuur zeer prettig voor verblijf in de stad.

Veiligheid
's Nachts in het centrum voelt BsAs behoorlijk relaxed, al moet je uiteraard wel voorzichtig zijn. Sinds de laatste economische crisis is er meer armoede, zijn er meer bedelen kinderen op straat en is er een goed functionerend recycle-systeem opgezet waarbij daklozen vuilniszakken naspeuren op bruikbaar of verkoopbaar goed. Er is dus vrij veel bedrijvigheid op straat in de nacht.

Wisselkoers/geld
Door de economische crisis is een bezoek aan de stad voor Nederlanders bijzonder goedkoop. In augustus 2007 was 1 euro 4.28 peso. De prijzen zijn even hoog als in Nederland maar in eurowaarde dan dus gedeeld door 4.
Bekijk www.netonline.be/financieel/wisselkoersen.asp de voor actuele koers.
Pinnen om geld op te nemen bij banken gaat vrijwel overal prima.
Wisselen van euro in peso zonder paspoort kun je in Banco Concred, Corrientes 5502 (subte B halte Malabia). Banken zijn open voor geld wisselen tot 1500 uur. Houd rekening met lange wachtrijen.
Telefoonnumers in de stad voor Credit Cards:
VISA: 4379 3333
MasterCard: 0800 555 0507
Travellers Cheques: 0810 444 24 37

Beroemde wijken (barrios), straten en leuke dingen om te bekijken
San Telmo is de oudste wijk van de stad en vroeger een zeer chique wijk, tot een epidemie van de gele koorts de bewoners in 1871 naar de andere kant van de stad verdreef (en waar de huidige wijk voor vermogende portenos, Recoleta, werd gebouwd). In San Telmo zie je de vervallen rijkdom van weleer op elke straathoek. Een artistieke pittoreske buurt met elegante koloniale architectuur, antiekwinkeltjes, kinderkopjeskeien, cafés, en een markt waar zich kunstenaars en dansers begeven.

Recoleta is de meest prestigieuze wijk met dure modewinkels, chique cafés, boetieks, musea en galerieën. Je kunt de Iglesia Del Pilar (Junín 1904) bezoeken, de Recoleta begraafplaats en in het weekend een vlooienmarkt met muziek en straattheater.
Micro Centro is het centrum van Buenos Aires, druk met zakenmensen en winkelend publiek. In deze wijk staan belangrijke monumenten als het Casa Rosada, het Congreso en de Obelisco.


Palermo is de wijk met veel groen en een dierentuin. Populair voor picknicks overdag en avondwandelingen. De Bosques de Palermo is het oudste park in Buenos Aires.
Palermo Viejo (Oud Palermo) ook wel Palermo Hollywood genoemd vanwege de vele radio- en tv productiebedrijven die er zijn neergestreken, is het Soho van Buenos Aires en zit vol met lounge bars, design restaurants, terrassen, aardige eethuisjes en trendy winkeltjes. Check out straat Honduras hoogte 4600 - 5200.
Puerto Madero is een gebied vlak bij de rivier, een ‘booming’ zaken- en winkelcentrum en ’s nachts een hippe buurt met prijzige restaurants en modieuze clubs.

La Boca is de traditionele woonplaats van de arbeiders, de wijk waar de tango is ontstaan en waar je het beroemde veelkleurige caminito (klein straatje) kunt zien. Is opgeknapt en leuk om in rond te wandelen. Kleed je in die buurt echter nooit als vermogend toerist, want erg veilig is het er, buiten het straatje, niet.

Avenida Corrientes is een bruisende straat, vol boekwinkeltjes, bioscopen en theaters.

Elke zondag is er een buitenmarkt op Plaza Dorego (in San Telmo), het op het na oudste plein van de stad. Je kunt op deze markt prachtige ouderwetse sieraden kopen voor weinig en in de straten grote glazen verse jus voor 3 peso. Er wordt ook gedanst (meestal door El Indio en partner(s), en met regelmaat speelt het orkest Fernandez Fierro of Orquesta Imperial er in het wild. Veel toeristen en drukte, let uiteraard op pickpockers.
 

Op het Cementerio de la Recoleta liggen de beroemdste Argentijnen begraven in prachtige tombes, replica’s van kapellen, van Griekse tempels en piramides en onder monumentale grafstenen en beeldhouwwerken. Zo ook Eva Perón (onder een bescheiden steen) en haar familie. Vlakbij Avenida Callao / Avenida del Libertador.
Op de Chacarita begraafplaats liggen Carlos Gardel and Juan Perón begraven.

Aguas Argentinas: het oude watervoorzieningsgebouw van de stad, prachtige architectuur (alleen buitenkant te zien). Hoek Cordoba-Riobamba.

Teatro Colon is een van de top operagebouwen in de wereld. Een 7 etages hoog prachtig gebouw in Italiaanse Renaissance stijl, met een super akoestiek en plaats voor 2500 toeschouwers. Je kunt een tour maken door het gebouw, en uiteraard een concert of theaterstuk bezoeken. Tucumán 1171.

El Ateneo: een van de meest populaire boekwinkels, gevestigd in een oud theater. Boven de winkel zijn er vaak leuke concerten en theatervoorstellingen te bezoeken. Avenue Santa Fé 1860.

Café Tortoni. Een bezoekje aan dit café is een 'must'. Het oudste café in Argentinië, en beroemd om zijn gasten. Av. de Mayo 829.

Café Anibal Troilo: leuk café waar van alles rond de beroemde bandoneonist Troilo te bekijken is. Paraguay 500.

La Confiteria Ideal: een oude prachtige en elegante club met een zeer nostalische uitstraling, waar overdag en 's avonds tango wordt gedanst door locals en toeristen. Suipacha 384.

Museo Historico Nacional: historisch museum met als hoogtepunten een serie schilderijen van veldslagen, geschilderd door Candido Lopez. De geschiedenis van Argentinië van de 16e tot begin 20e eeuw in schilderijen en objecten. Defensa 1600 (San Telmo).

Museo de Arte Hispanoamericano: een neo-kolonialistisch gebouw met Spaans zilver, houtsnijwerk, meubels, schilderijen en een grote verzameling antieke poppen. Suipacha 1422.

Museo Nacional de Bellas Artes: een gratis toegankelijk museum (het grootste in Buenos Aires), met prachtig werk van Europese kunstenaars van voor de Renaissance tot heden, en een vaste collectie van 19e en 20e eeuwse Argentijnse beeldhouwwerken en schilderijen. Av. del Libertador 1473 (Palermo). Di t/m vr 12.30-19.30, za en zo 9.30-19.30.

Museo de Arte Moderno de Buenos Aires: Av. San Juan 350. Tentoonstellingen zie: www.aamamba.org.ar

Teatro San Martín is een modern gebouw van chroom en glas met zes tonelen. Het theater het is de grootste instelling van zijn soort in Argentinië en biedt een overdaad aan gratis concerten, feesten, schouwspelen, lezingen en andere activiteiten aan. Vlakbij het theater bevindt zich Centro Cultural General San Martín, een soortgelijke instelling. Avenida Corrientes 1530 / Sarmiento 1551. zie ook www.ccgsm.gov.ar.

Avenida 9 de Julio (genoemd naar de onafhankelijkheidsdag op 9 juli 1816): een enorme boulevard die de breedste straat van de wereld heet te zijn, met stoepen die bijna 140 meter uit elkaar liggen.

De Obelisk (Obelisko) in het centrum, kruist de 2 belangrijke straten: 9 de Julio en Corrientes. Een populair landpunt en plek waar mensen bijeenkomen voor het vieren van verschillende gelegenheden. Gebouwd in 1936 om de plek te markeren waar de nationale vlag voor het eerst in de grond werd gepland. Vaak de startplek van demonstraties die hun route eindigen bij het Casa Rosada.

Het Casa Rosada is de zetel van de Argentijnse regering met een vreemde mix van architectonische stijlen. In eerste instantie geschilderd met varkensbloed. Het was van dit balkon dat Evita haar populistische speeches hield. Je kunt -mits je een dag van tevoren boekt- een tour nemen door het gebouw.

Het Plaza de Mayo voor het Casa Rosada draagt zijn naam ter ere van de stichters van de Argentijnse Republiek, die hier in mei 1810 de onafhankelijkheid van het land verklaarden. Het Plaza is het politieke centrum van het land. Op donderdags om 15.30 uur houden de Dwaze Moeders er nog steeds hun stille protest tegen de gruweldaden tijdens de ‘vuile oorlog’ in de jaren zeventig.

Congreso op Plaza Congreso. Een statig, enorm en indrukwekkend regeringsgebouw naar het ontwerp van het White House in Washington. Voor het gebouw bevindt zich een mooi park met beelden en bankjes. Er staat o.a. een origineel bronzen afgietsel van De Denker van Rodin.

Plaza San Martin is een populaire lunchplek voor zaken-
mensen. Dit mooie park staat aan de rand van het San Martin Paleis en het Plaza Hotel, en heeft een enorm monument van de Argentijnse Liberator General Jose de San Martin.

Lavalle en Calle Florida: winkelcentra in het Microcentro met een sfeer als de Kalverstraat of Koopgoot. Veel leer- en bontwinkels, McDonalds ed.

Jardin Botanico Carlos Thais - een sprookjesachtige tuin vol romantische paadjes, beeldhouwwerken, riviertjes, vlinders en bijzondere boemenpracht. Av. Santa Fe 3951.

Jardin Japones - een rustige mooie Zen tuin compleet met vissen, bruggen en een theehuis.

Zin in frisse(re) lucht en stilte? Er is een groot groen park' Natural Reserva Ecologica' achter de doks onder de wijk Montserrat, waar veel hardlopers zijn, wilde cavia's en rust bij de rivier. Het parkt is gebouwd op het puin dat ontstond bij de aanleg van de grote snelweg dwars door de stad. Op zondagmiddag is het ontzettend leuk bij de promenades waar rondstenterende families, spelende kinderen, macarena-dansende meisjes en mime spelers vertoeven. Met marktkraampjes met leuke vreemde spullen, verkoop van grote zelfgemaakte stukken taart- of broodjes grillvlees en veel vrolijkheid op straat.

Een trip naar Uruguay duurt 2,5 tot 3 uur per gewone boot, en slechts 1 uur met een draagvleugelboot. Leuk om het idyllische en charmante Colonia del Sacramento te bezoeken of het meer moderne Montevideo.
Aan te bevelen is de boot heen te nemen van 9.00 (ivm wachttijden bij de douane) en terug van 19.00 uur. Neem uiteraard ook je paspoort mee. Vertrek vanaf Terminal Darsena Norte (Puerto Madero). Meer reis info is te vinden op: www.visit-uruguay.com/getting_here.htm en www.buquebus.com

Tigre kun je zien als een buitenwijk van Buenos Aires. De hoofdbezienswaardigheid is een fruit- voedsel- en handwerkmarkt. Tijdens een wandeling langs de rivier kun je neerstrijken in een van de openlucht restaurants of op een van de groene veldjes. Parque de la Costa - het grootste amusementspark in Argentinië, bevindt zich ook in Tigre. Bij mooi weer is het aan te raden om een retourtje te kopen voor een boot-taxi trip naar een van de vele strandjes in het deltagebied, om er te zonnen, in de rivier te zwemmen en te genieten van de prachtige groene omgeving. In de weekenden gaan veel stedelingen naar Tigre om te ontspannen. Wel tijdig /eind van de middag weer vertrekken (door te zwaaien vanaf een van de houten vlonders) anders zijn de retourtochten vol en remt de boot niet voor je af.

Niet-te missen: ZOO LUJAN, 58 km. de snelweg op (taxi of auto huren). Acceso Oeste. Geef een tijger de fles, maak een rondje met een olifant of een dromedaris of aai een roedel leeuwenpups, en dat alles veilig maar op een bijzonder eenvoudige manier en in een natuurlijk uitziende en diervriendelijke dierentuin. www.zoolujan.com
De gewone dierentuin in de stad is op Sarmiento-Las Heras (www.zoobuenosaires.com.ar)
Voor verdere reizen buiten Buenos Aires kun je ook kijken op www.saexplorers.org (estados Unidos 577). Goedkope tickets door Zuid Amerika via www.oviajes.com.ar , cordoba-tips via www.cordobatrips.com.ar

Voor een trip naar de indrukwekkende Iguazu Falls vlakbij Brazillië kun je een reisbureautje binnen stappen of bv. kijken op www.bytargentina.com / t. 4821 6057. Bus doet er ca. 6 uur over, binnenlandse vlucht ca. 1.

Food
Water beter niet uit de kraan drinken, maar flessen kopen. Erg leuk is koffie drinken in een van de tientalle grote koffiehuizen die je tegen komt. Het staand of zittend koffie drinken is een nogal gangbare dagelijkse bezigheid van de Portenos. Wat er veel gedronken wordt zijn ‘cafe cortado’s’, een espresso met een klein laagje melk. Verder eet men bij een koffie vaak een media-luna of een andere factura: een croissant of ander besuikerd broodje met of zonder gele room of dulce de leche. Er is sowiezo nogal veel zoet te koop, afgezien van de dulce de leches broodjes (waar men ook mee ontbijt!) bieden tientallen kiosken ruim uitgestalde chocola en andere zoete versnaperingen aan. Het is gebruikelijk om laat te dineren (cena), en veel restaurants zijn dan ook open tot na middernacht.
Er worden wel 8 verschillende soorten biefstuk geserveerd, maar Bife de Chorizo (entrecote) of Bife de Lomo (runderhaas) zijn het meest mals & zacht. Sla en verduras (groenten) zijn ook prima verkrijgbaar, en uiteraard veel pizza’s en empanadas.
Je kunt je natuurlijk ook te buiten gaan aan tortilla’s met van alles (basis = ei, en ziet eruit als een grote gevulde omelet), of aan een pasta met het een of ander.

Eetgelegenheden:
Er zijn talloze leuke eetgelegenheden, een paar aardige tips:
Desnivel (op Defensa) is een restaurant waar het vrijwel elke avond vol zit en waar bijna op z’n middeleeuws wordt vleesgenoten. Er is een grote grillkeuken waar de kok zich uitleeft en waar aan lange tafels iedereen bij elkaar aanschuift voor de meest smakelijke stukken van de Parilla (barbq).
Een ander beroemd vlees restaurant ‘Aquellos Anos’ op Av. Costanera (achter Aeroparque).
Op en rond het Plaza Serrano (of ‘Plaza Cortazar’) in de wijk Palermo zijn veel leuke eethuisjes en terrassen. Sinds kort ook behoorlijk trendy en met heerlijke wijnen en uitgebreide menukaarten. Bij voorbeeld Oui Oui op Nicaragua 6068, ‘Meridian 58’ op J.L. Borges 1689, Lele de Troya op Costa Rica 5901, Miranda (parilla & homemade pasta) op Costa Rica 5602, Sikaru (tapas & grill) Humboldt 1585 of Mundo Bizarro (Japans) Serrano 1222.
Op Chile onderaan (San Telmo, richting Paseo Colon) zijn er een aantal aardige buitenterrassen.
Veel (wat dure) eetgelegenheden in de nieuwerwetse wijk Puerto Madero (bij de haven), bv. in het Spell Café: Av. Moreno de Junto 740 (eind metro B richting N. Alem).
Lekker Italiaans eten bij Broccolino, vlakbij de Obelisk, 1 pand vanaf de hoek Esmeralda/Cordoba.
Pizza’s en empanada’s: populair lekker en niet duur in La Americana: Callao 83.
De beste Italiaan volgens de portenos zelf: Las Cuearteta’s op Correintes 838 (vlakbij de Obelisk).
Ook een zeer goede Italiaan (Proscuitto) op de hoek Venezuela-Salta.
Empanadas met creatieve vullingen op Corrientes 3377 (bij Abasto) www.empanatta.com.ar.
Macrobiotisch/vegetarisch: La Casa de Oshawa: Ciudad de la Paz 415-421 (wijk Belgrano), Providencia: Cabrera 5995, of het eethuis op Humboldt 2199.
Goedkope maar goeie Sushi in de supermarkten van little China-town blok Mendoza y Arrivenos (terplekke even vragen).
Veel kaas, ham, noten en tortas winkeltjes op Entre Rios tussen 500 en 800 en rond Corrientes 5500.
Probeer vooral ook eens een ‘Liquado’ van naranja y durazno con leche (sinasappelsap en perzik), ze zijn huge en super, bv op Serrano 1549 op het terras.
Sinds enkele jaren is er ook bruin brood en brood met extra granen te krijgen, bv op Santa Fé 3253.
De Havana-Cafe’s in de stad hebben erg lekkere kofiies (bv. hoek Cordoba-Sc. Ortiz).
Dè website over eten in Buenos Aires is te vinden op www.guiaoleo.com.ar.

Docenten
Tango discovery: Mauricio Castro, Carla Marano, Ignacio Gonzalez:www.tangodiscovery.com
Chicho Frumboli: www.facebook.com/pages/Mariano-Chicho-Frumboli
Sebastian & Mariana: www.facebook.com/pages/Sebastian-ARCE-Mariana-MONTES
Pablo Inza & Moira Castellano: www.pabloinza.blogspot.com
Gustavo Naveira & Giselle Anne: www.gustavoygiselle.com
Esteban Cortez & Evelyn Rivera (Montevideo/BsAs): www.eyetango.net
Melina Brufman & Claudio Gonzalez via: www.tangopulenta.com
Julio Balmaceda & Corina de la Rosa: via www.cosmotango.com
Raul Masciocchi & Karina Colmeiro: raulmasciocchi@yahoo.es
Demian Garcia & Carolina Bonaventura: www.abctango.com/demianycarolina
Adrian Veredice & Alejandra Hobert: www.adrianyalejandra.com
Damian Esell & Nancy Louzan: www.abctango.com/damianynancy

Workshops/scholen
TangoBrujo (ook kleding en schoenen): Esmeralda 754: www.tangobrujo.com
DNI-studio (ook folklore, moderne dans, yoga en massage): Corrientes 2140: www.estudiodnitango.com.ar
Practica-X: Anchorena 641: www.pabloinza.blogspot.com
Tango Cool: www.tangocool.com (woe & vr): In Villa Malcolm: Av Cordoba 5064.
La Academia (milonguero-stijl). Riobamba 416 in El Beso: ma, woe, vr, 20.30 uur, zondag 20.00.
La Mariposita: Carlos Calvo 948-950. www.mariposita.com.ar
Privéles (mannen/vrouwen) bv. bij Caro Calas (spreekt engels): (++54 11) 4784 2968 / www.estudiocalas.com.ar
2009 nieuwe tangosite voor BsAs-travellers: www.batangoportal.com

Lessen anders
Pilates (bank pilates, priveles): Rivadavia 2057 3-h (gewoon aanbellen voor afspraak). 1 les kost 25 peso.
Pilates matlessen in La Mariposita: Carlos Calvo 948-950, za om 15.00 uur, 15 peso: www.mariposita.com.ar.
Yoga lessen (veel in de stad) o.a. bij DNI op Corrientes 2140.www.estudiodnitango.com.ar
Feldenkrais groepslessen door Mariano Pattin: ma 12.00-13.30, di 13.00-14.30, do 18.30-20.30. Chacabuco 1171-1, tussen Piedras en Humberto Primo. Kosten ca. 35,- peso per les. Ook redelijk engels. T. 4300 3644.
Modern, Body Awareness en Release lessen door Marcela Trape op Rivadavia 2530-1-6. tel. 49515362.
Spaanse les: Av. de Mayo 1370, t. 4383 7706 zie ook www.elebaires.com.ar, of bij www.iberospanish.com of www.vosbuenosaires.com.
 

Salons (milongas)
Er zijn er wel 60 ofzo, dagelijks ca. 10, zaterdags en zondags ca. 25. Een persoonlijke keus:

maandag
Paracultural (organisator) in Canning: Scalabrini Ortiz 1331, 23.00-04.00/05.00 uur. Tafel reserveren via t. 4342 4794. Vaak met optredens. Druk en veel tangotoeristen. Na 02.00 meer ruimte op de vloer. www.parakultural.com.ar
Practica-SalonVilla Malcolm: Cordoba 5064, 20.00 - 24.00. (les om 18.30) door www.elmotivotango.com Jong publiek bruisende oefenplek.
Lo de Celia: Humberto Primo 1783, 20.00.

Dinsdag
Practica X: Anchorena 641, 21.00 - 00.30.(Les voorafgaand om 19.30.): www.pabloinza.blogspot.com
Le Cathedral: Sarmiento 4006 (Underground sfeer).
El Beso (milonguero stijl): Riobamba 416, 22.00 - 02.00.
Portena y Bailarin (milonguero stijl): Riobamba 345-2, 22.30 - 03.00.
Confiteria La Ideal: Suipacha 384 -1, 22.00 - 03.00. Vaak goede orkesten, een prachtige locatie.

Woensdag
Medita Milonga met rond 24.00 live muziek door Orquesta Tipica El Afronte: Perú 571 (San Telmo). 23.00 salon met voorafgaand om 22.00 les.
Villa Malcolm zie maandag maar 20.00 - 02.00
Le Marshall (homo/hetero salon): Maipu 444
El Beso zie dinsdag maar 23.00 - 03.00
Asoc. Nazionale: Alsina 1465, 23.00 - 04.00, aardige salon.
La Viruta: Armenia 1366, 22.00 - 03.00. Leuk op woensdag, grote locatie.

Donderdag
La Catedral: Práctica 22.30 - 01.30. Sarmiento 4006. Traditionele en elektronische tango muziek.
Confiteria La Ideal: zie dinsdag maar 14.00 - 20.00.
Villa Malcolm zie maandag maar 21.00 - 24.00.
Practica Club Independencia: Independencia 572, 23.00 - 03.00.
Nino Bien: Humberto-1e (‘primo’) 1462, 22.30 - 04.00. Chique en traditioneel, druk, kan botserig zijn.

Vrijdag
18.00 tangoles in Tango Brujo (Esmeralda 754), salsales in la Viruta om 21.00 (Armenia 1336).
Villa Malcolm zie maandag maar 20.00 - 03.00
Torquato Tasso: Defensa 1575, 23.00 - 5.00. Op vrijdag en zaterdag meestal met goeie live muziek.
Paracultural in Canning: zie maandag maar 23.00 - 03.00. Sc. Ortiz 1331.

Zaterdag
Paracultural in Perú: Perú 571 (San Telmo). 23.00 - 0.30 www.paracultural.com.ar
Torquato Tasso: Defensa 1575, 23.00 - 5.00. Op vrijdag en zaterdag meestal met goeie live muziek. www.torquatotasso.com.ar
La Viruta (erg druk op zaterdag) met veel jong publiek, 22.00 - 04.00. Armenia 1366.
Villa Malcolm door El Motivo: Cordoba 5064.
Bien Pulenta ‘Sabor a Tango’: 22.30 - 05.00, Peron 2543-2535, chique & traditioneel.
El Beso zie woensdag maar 23.00 - 06.00
Sunderland (1 x p.m.): Lugones 3161, 22.00 - 04.00. Redelijk ver uit het centrum. Bijzonder plek, sporthal waar veel oudere milongeros komen, traditioneel.
La Calestita (buiten), ver uit centrum maar erg leuk, check locatie in de Guia Trimestral, van lente tot eind zomer.
La Glorieta de Belgrano (buiten): 11 de septiembre & Echeverria, 18.00 - 22.00

Zondag
Confiteria La Ideal: zie dinsdag maar 15.00 - 21.00.
La Viruta zie woensdag, laat leuk.
Torquato Tasso zie vrijdag maar 22.00 - 03.00
Porteno y Bailarin (milonguero). Riobamba 345: 19.00.
El Beso (milonguero): Riobamba 416. 22.00.
La Glorieta zie zaterdag maar 18.00 - 23.00

Zoek de ‘BA-tango’ -of beter- het ‘Tangauta Magazine’ of de ‘Guia de Tango’ op voor meer/andere info. Deze zijn, net als flyermateriaal van lessen, salons en andere tango-afdressen, te vinden op entree-tafels bij milongas of in tangoschoenenwinkels. De bladen zijn ook te krijg/koop bij de Tango Kiosko op Corrientes 1042 (met hoek Paraná, vlakbij Teatro San Martin).
Veel informatie over tango is ook te vinden op www.buenosairestango.com
Op salons zelf: je danst normaal gezien dichtbij, klein en voorzichtig, en niet langer dan 1 tanda (blokje, waarna een cortina volgt (tussenmuziekje) en iedereen weer naar z’n tafel gaat. Doorgaans vragen vrouwen mannen niet, beetje afhankelijk van de plek waar je bent. Mannen vragen vrouwen meestal door te kijken, niet door op iemand af te stappen. Na 02.00 is er doorgaans wat meer ruimte. Daarvoor is het door de continue aanloop van toeristen uit heel de wereld vaak behoorlijk tot zeer druk. Veel mensen bezoeken 2 salons per avond. Sinds een jaar of twee zijn de Practica’s populair (w.o. Villa Malcolm, Practica X), waar een wat wildere en creatieve sfeer hangt. Kan erg leuk zijn en wordt vooral bezocht door jonge dansers, soms wel wat competitiegedoe op de vloer maar ook veel leuks te zien.
 

Live muziek en optredens
In Canning vaak op maandagavond muziek- of dansoptredens. www.parakultural.com.ar
Torquato Tasso: Defensa 1575, 23.00 - 5.00. Op vrijdag en zaterdag ook met salon. www.torquatotasso.com.ar
Club del Vino: Cabrera 4737 (Palermo). T 4833 0050. Veel concerten in klein wijntheater. Fernandez Fierro speelt vaak in Club Atletico FF: Sanchez de Bustamente 764, vlakbij Abasto (Corrientes). Ingang = klein deurtje. Ze spelen ook vaak op straat zondags bij Plaza Dorego (San Telmo) net als de andere groet orkesten. Nororious (boek- en cd winkel Notorious Gandhi) is de modenste jazzclub van Buenos Aires. Achter de club heb je uitzicht op de stadstuin waar concertgangers na afloop nog een wijntje drinken. Uitgebreide luistermogelijkheid cd materiaal. Av. Callao 966 / Corrientes 1743
Meer jazz in JazzClub Argentina, Bolívar 852 (San Telmo). Zie www.jazzclubargentina.com
Vrijdags is er Soul & Funk in Thelonius Club: Salguero 1884, vanaf 23.00 uur (gratis). Bekijk de dagelijkse Agenda Cultural op www.lanacion.com.ar voor concerten en andere leuke (vaak gratis) evenementen.

Tango shows
Er zijn veel veel veel tangoshows te zien in de stad, meestal toeristisch en gelikt, te kopen met diner (cena) erbij. Er zijn uiteraard shows die de moeite waard zijn om te zien, bv op Corrientes 1659 in Theatro Presidente Alvear, of op La Esquina de Gardel vlak bij Abasto / Anchorena. Deze laatste is toeristisch prijzig (80 peso of zoiets) maar met zeer goeie dansers. Je kunt ‘m ook zonder ‘cena’ zien.

Tangoschoenen/kleding
Comme il Faut: Arenales 1239. (de Rolls royce onder de damesschoenen). Dag. 11.00 - 19.00, za 11.00 - 15.00. t. 49 32 0946.
Tango Brujo: Esmeralda 754 (ook kleding en lessen). www.tangobrujo.com
Mirtha Paulo: Esmeralda 461 (klein maar goedkoop, beetje degelijk)
Fabio Shoes: Riobamba 10 -10a (mannen/oefenschoenen). www.argentinatangoshoes.com/fabio_shoes
Alanis Tangoshoes: Diagonal Norte 936 (ook minder hoge hakken, met flex-zool)
Mirta Paulo (schuin tegenover Tango Brujo): Esmeralda 461
Susana Artesanal: Tomás de Anchorena 537
Traspié: Anchorena 602
Lolo Gerard: Anchorena tegenover Traspie
Victorio: Montevideo 224
Scarpe Mahara: Suipacha 332 (zeer goedkoop, beetje degelijk maar met mooie er tussen)
Fattomano: Guatemala 4464 (Palermo, hoogte Sc. Ortiz 2000). www.fattomano.com.ar
Madreselva: Corrientes 3190 www.madreselvazapatos.com.ar
Deliè Shoes (voor wat bredere leest): Piedras 843 www.delieshoes.com.ar
Neotango: Sarmiento 1938
TangoLeike: Combate de los Pozos 1020. www.tangoleike.com
Mimi Pinzon: Maza 507-III voor optreedjurken ed. (even bellen van te voren: t. 4932 0946).
Je kunt ook nog verder speuren op www.tangodata.gov.ar/ (zoek 'zapatos')

(Tango) muziek (kopen)
Zivals: Callao 395 (hoek Corrientes-Callao). Heel veel tango en jazz, ook boeken. www.zivals.com. Zivals heeft onlangs een nieuwe winkel geopend op Serrano, een paar blokken van het plein.
Verder zijn er op Corrientes veel leuke boekhandels en in heel de stad diverse kleine en grote CD winkels. Ateneo is een van de beroemdste, waar ook regelmatig (jazz) concerten bij te wonen zijn, gelegen in een prachtig oud theater op Santa Fé 1860. www.elateneao.com.ar
Lllegas: cultureel weekblad met theater, tentoonstellingen, restaurants, muziek, film, straatactiviteiten, dance, antiek en design. Komt elke donderdag uit, te vinden oa. in Zivals (hoek Corrientes-Callao).
 

Meer shopping tips:
Rond Plaza Serrano: de straten J.L. Borges, Honduras, Gurruchga, Serrano. Op za en zo design leuke rare kleding in de clubs en cafés rond het plein. Op Gurruchaga 1821 bv. zit een bijzondere zeepwinkel (www.shnos.com.ar)
B.A. Brodery (vrouwen extravagantie): Corrientes 2616
BsAs-design: Av. Pueyrredon 2500
Centre Alto Palermo Shopping: Av. St. Fé 3253
Centre Abasto: Corrientes 3200 (wijk Balvanera)
Centre Pacifco: Florida 723
 
Een straat vol wol: Sc.Ortiz 100 -1200
Een straat vol muziekinstrumenten (m.n. gunstig geprijsde saxofoons): Talcahuano (hoogte 300)
Een straat vol leer: Av. Florida (toeristisch)
Een straat vol tangoschoenen: Anchorena (bij Abasto) en Suipacha (in San Telmo)
Herenhoedenwinkel gevonden naast Congreso op Rivadavia.

Veel plezier!

Alle rechten voorbehouden Cuartito Azul, Rotterdam. Tel (010) 452 73 77
Terug naar boven