Home
 Basis cursussen & proeflessen bij Cuartito Azul
  
Basis-1 cursussen
Starten met Tango
De Argentijnse tango is een prachtige dans! Een basiscursus is een inspirerende en laagdrempelige serie lessen om kennis te maken met het bijzondere karakter en de mogelijkheden van de tango zoals deze wereldwijd op tangofeesten ('Salons' of 'Milongas') wordt gedanst.
Het bied je een solide begintechniek, gevoel van samen dansen en de basiselementen om de tangovloer op te kunnen.
De lessen worden met humor en gedrevendheid gegeven, het docententeam is zeer ervaren en heeft veel aandacht voor en plezier in het overdagen van hun passie.
 
Wekelijkse lessen:
In januari starten er nieuwe cursussen.
Er zijn 3 mogelijkheden:
1 - Ben je niet zeker of tango iets voor je is? doe dan een korte cursus: 7 lessen.
2 - Toepasbaar op de seizoenen september en januari: Als je met meer diepgang wilt kennismaken en de basis meer volledig wilt leren, schrijf je dan in voor de normale cursuslengte van 13 lessen. Deze cursus is iets goedkoper dan 7+6 lessen.
3 - Wil je liever in een rustige omgeving met veel persoonlijke aandacht van start gaan, boek dan een tango priveles (45,- per uur) op een datum/tijdstip dat je/jullie goed past.
 
Lesrooster Basis-1: week 16 september t/m week 16 december (13 x 60 min.)
Maandag 20.00 - 21.00 start: 16 september
Woensdag 21.00 - 22.00 start: 18 september
Donderdag 18.45 - 19.45 start: 19 september
Donderdag 21.00 - 22.00 start: 19 september
Vrijdag 21.30 - 22.30 start: 20 september
 
Als beginner kun je gratis een tweede les per week volgen (mits plek). Check wel altijd even het rooster op de website voor de juiste tijden, en of er ruimte is in de inhaalgroep.
Inschrijving - deelname per paar
 
Inhoud van een Basis-1 cursus
In elk van de mogelijkheden leer je een goede basistechniek van de Argentijnse Tango: een goede start om de dansvloer op te kunnen en van daaruit verder te ontwikkelen.
We behandelen het lopen, de verschillende richtingen, ochos, giros, kruispassen, basis tango muzikaliteit, houding, abrazo, connectie en communicatie, en comfort en logica van beweging.
Er wordt op een professionele en ontspannen manier les gegeven.
Deelnemers kunnen het aansluitende cursusseizoen instromen bij het 2e cursusniveau (Basis-2).
Van beginnende Basis-1 wordt geen danservaring verwacht.
 
Zoek je eenmalig een invalpartner raadpleeg dan de invalpartner-gezocht pagina.
 
Bijzondere kleding of schoenen zijn niet nodig.
Tijdens de lessen wordt er van partner gewisseld, maar dit is niet verplicht.
 
Proef-/introductielessen
We bieden met regelmaat proeflessen/introductieworkshops op verschillende locaties.
De meeste proeflessen zijn gratis, gepland voorafgaand aan een cursusseizoen (januari, mei, september), en meestal bedoeld voor koppels (kan ook vrouw-vrouw/man-man zijn).
We organiseren echter ook proeflessen voor mensen zonder lespartner en tijdens de lopende cursusperioden. Je bent verder ten allen tijde welkom om op les- en feestavonden vrijblijvend langs te komen om rustig een kijkje te nemen in de school.
Bij tangofeesten wordt veel en vaak gewisseld van danspartner, maar voor de lessen heb je een vaste lespartner nodig. In de lessen wordt (niet verplicht) ook af en toe gewisseld van lespartner.
 
Geen lespartner?
Wil je solo komen proeven of weet je al dat je tango wilt leren maar heb je nog geen lesmaatje voor de cursus? Laat het dan graag van tevoren via de mail even weten dat je naar de proefles komt, dan kunnen we kijken hoe de verhouding is van deelnemers en eventueel invallers voor de proefles regelen. Weet je sowieso al dat je aan de Basis cursus (7 of 12 lessen) wilt meedoen, schrijf je dan gewoon in, met of zonder partner. We maken naast de inschrijvers per koppel een poel van single lessers waarbij het aantal leiders en volgers gelijk is. Daadwerkelijke deelname aan de cursus kan dan zodra er ook iemand van de andere rol is. Er wordt sowieso af en toe gewisseld van lespartner tijdens de cursussen.
Je kunt natuurlijk ook iemand van de danspartner-gezocht-pagina benaderen om een van de andere proeflessen te volgen.
 
Grijp je kans op een eerste kennismaking met de Tango uit Buenos Aires
Reserveren voor koppels is niet nodig, kom gewoon langs op de Schoterbosstraat 17 en neem je vrienden mee!
 
Proeflessen:
Ben je nieuwsgierig naar de tango? Kom dan langs om te proeven op:
Maandag 16 september: 20.00 - 21.00 doe les 1 bij wijze van proefles
Woensdag 18 september: 21.00 - 22.00 doe les 1 bij wijze van proefles
Donderdag 19 september: 18.45 - 19.45 doe les 1 bij wijze van proefles
Ben je met z'n tweeen dan kun je gewoon langs komen, ben je solo stuur dan even een mail zodat we evt. iets kunnen regelen voor een evenwichtig aantal leads en follows.
 
Eerder les?/Instromen?/prive-proefles?/kennismakingsles met vrienden?
mail even naar info@cuartitoazul.nl
 
ProefPriveles
Verleid jezelf en je vriend(in) en ontdek het samenspel in de tango.
Onder individuele begeleiding een les van een uur met z'n tweeen. Ook leuk als kado!
Kosten: 45,- euro. Les door 1 docent in Cuartito Azul.
Mail voor een afspraak in de school.
 

 
Veel Gestelde Vragen
V: Wat voor kleding en schoenen draag ik?
A: Comfortabele kleding, schoenen met een niet al te harde, dikke of stugge zool voor de mannen. Voor vrouwen is het gebruikelijk om (comfortabele) hakken te dragen (zonder al te lange punten), eventueel af te wisselen met lage oefenschoenen/gympjes. Echte tangoschoenen zijn (mn. voor vrouwen) natuurlijk fijner en beter voor je balans.
Voor verkoopadressen van goede tangoschoenen, zie onze Links-pagina
 
V: Hoeveel mensen nemen er normaliter deel aan een les?
A: Het aantal varieert van 12 tot 28 in onze grote studio (13 x 9 m.) en 12 tot 20 in onze kleinere studio (9 x 7 m.). Voor feesten ('salons'/'milonga's) kan de totale ruimte gemakkelijk tot 100 dansers herbergen.
 
V: Wat doe ik na of naast de lessen als ik wil oefenen?
A: Elke doordeweekse avond is er een 3e studio vrij om gratis gebruik van te maken. Het is wel handig om dan met iemand af te spreken om samen te gaan oefenen. Daarnaast kun je naar de - meestal erg gezellige - oefenavonden op de dinsdagavond, de practica/inlooples en oefenavond op vrijdagavond, 2x per maand naar de zaterdag-of zondagsalon en natuurlijk naar andere tangoplekken in de randstad...
Voor Rotterdamse tangodata bekijk de Agenda
 
V: Als je je met iemand inschrijft, is dat dan ook je vaste danspartner? Of wissel je gedurende de avond?
A: Als je je met iemand inschrijft doe je de lessen samen. Bijna elke les wordt er wel eens gewisseld van lespartner om even met iemand anders te proberen (heel leerzaam!), tenzij je dat liever niet wilt, niets is verplicht. Verder is het bij tango gebruikelijk dat mensen ook met anderen dansen op oefenavonden en salons. Dat is juist een erg leuk aspect van de Argentijnse tango. Of/hoe vaak en met wie je dan wilt dansen is natuurlijk helemaal vrij. In het begin gaan de meeste mensen eerst samen oefenen als koppel of met vrienden, daarna ook vaker met anderen.
 
V: Ik heb gezien dat er verschillende scholen bestaan (ook in Rotterdam). Mijn vraag is of er nog verschillen zijn tussen de scholen met betrekking tot gedoceerde stijlen e.d.?
A: Iedereen, net als alle dansers afzonderlijk, heeft een eigen manier van bewegen en vindt (op een bepaald moment) het een van groter belang dan het ander. Zo ook wordt er door de ene docent meer nadruk gelegd op improvisatie ten opzichte van choreografie, dan door een ander, is er meer of minder aandacht voor techniek en vormafwerking, voor traditionele- of neotango in de muziek, voor het voelen ten opzichte van het denken/weten, voor plezier in verhouding tot hard werken in lessen, behandelt men wel of niet stijlverschillen en nieuwe fenomenen in een historisch perspectief, enzovoorts. Bij lesgevers is er in didactiek veel diversiteit te vinden door verschillen in achtergrond, overtuigingen, expertise en ervaring. Cuartito Azul is al een groot aantal jaar actief met veel aandacht voor de verhouding van de traditie ten opzichte van de avantgardebeweging in de Argentijnse tango. In de lessen bieden we een zo evenwichtig mogelijke verhouding van alle elementen (en dat zijn er nogal wat!). Uiteraard is het tijdens je 'tangocarriere' leuk, goed en aan te raden om ook op andere plekken te gaan kijken en dansen.